E-ticaret ve e-ihracat ekosistemine odaklanan yuvarlak masa çalıştayları düzenler. Çalıştaylarda; kamudan üst düzey bürokratlar, akademisyenler ve Ecom Leaders Club üyeleri yer alır. Ekosistemin mevcut durumu, sorunlara çözüm önerileri ve iyileştirme çalışmalarının ardından WORLDEF’in hazırladığı raporlar ilgili taraflarla paylaşılır.
Covid-19 pandemisi ile birlikte çevrimiçi ödeme yapmanın nüfusun her kesimi tarafından benimsenmesi ve internetten alışveriş yapma alışkanlığının kazanılması ile e-ticaret hacminin büyümesi. Hacmin agresif büyümesi ve alınan hızlı aksiyonlar. Ölçekleme çalışmaları ve yeni yatırımlar (Lojistik, Kargo, CRM vb.)
Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Ajansları ve KOSGEB gibi devlet kurumlarının e-ihracat hibe ve teşviklerinin analiz edilmesi ve süreç içerisinde yapılabilecek geliştirmeler üzerine konuşulması.
E-ticarete yönelik yasa, yönetmelik ve uygulamalar üzerinde durulup mevcut yasa, yönetmelik ve uygulamaların e-ticaret hacminin büyümesine olan etkisine dair konuşulması. Devlet nezdinde yapılan son yasa değişiklikleri ve barındırdığı fırsatlar.
Dijitalleşen ve büyüyen e-ticaret pazarında KOBİ’lerin ve markaların büyük pazaryerleri ile olan rekabeti üzerine tartışılması.
İşletmelerin pazaryerlerine entegre edilmesi ve doğru verilerle beslenmesinin önemi ve kategori eşleştirmelerinin satışa etkisi. Entegrasyon maliyetleri, entegrasyon süreçlerinin sağlıklı yönetilmesi. Ürün listeme, kapatma, marka hakları vb. Süreçlerin tartışılması.
Pazaryerlerine konulacak ürünlerin fayda maliyet analizlerinin yapılması ve bunun sonucunda işletmeye getirebileceği kar ve zararlar üzerine konuşulması. Yaratılan ek cironun getirdiği ekstra maliyetler. Komisyon, ceza vb faturalar ve finansal akış.
E-Ticarette sosyal medyanın yükselişi üzerinde durulup fenomen pazarlaması gibi pazarlama yöntemlerinin etkinliği ve ayrıca sosyal ticaretin e-ticaret ile rekabeti üzerine tartışılması. Bu yeni pazarlama metodlarının ölçüm süreçleri. (Adjust, Analytics, UTM)
E-ticaret satışlarında başarıya ulaşabilecekleri kişiselleştirilmiş dijital pazarlama yöntemleri üzerine tartışılması. Kanalsız perakende, müşterinin istediği anda, istediği ürünü, istediği pazarlama aksiyonuna maruz bırakılması.
Pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi otomasyonu hususunda kullanabilecek yöntemler ile internet ve mobil uygulamarı hakkında enine boyuna konuşulması.
Facebook ve Google gibi iki dev şirketin dijital pazarlama noktasındaki rekabetleri üzerinde durulup söz konusu şirketlerin dijital pazarlamanın geleceğinde alacağı roller hakkında tartışılması.
E-ticaret ortaklıklarının kurulması, yeniden pazarlama stratejileri, potansiyel müşterilerin bulunması ve işletmenin ürün fiyatlarının rakip satıcıların fiyatları ile karşılaştırılması üzerine derinlemesine konuşulup tartışılması
Çok kanallı perakendecilikte verilerin en doğru şekilde analiz edilip çok kanallı pazarlama ile müşterilere ulaştırılması.
E-ticarette yapılan yatırımların işletmelere kar olarak dönüşü hususunda kullanılabilecek ROI ve ROAS gibi yöntemler üzerine derinlemesine konuşulup tartışılması.
E-ticarette yapay zekanın kullanılması sonucu hızlanıp kolaylaşan süreçler üzerine sektörde bizzat deneyimlenen örnek olaylar üzerinden gidilen bir çalışma yapılması. (Instant search, recomondation engine, custom UI vb)
E-ticarette doğrudan satış ile kanalsız perakende yolunun açılması üzerine konuşulup tartışılması. Müşterinin kanal bağımsız bir alışverişçiye dönüşmesi. Her kanalda aynı deneyimi ve marka tecrübesini yakalamak.
E-ticaret süreçlerinde kullanılan mobil uygulamalar ile büyük pazar yerlerinin dijitalleşen dünyada nasıl bir rekabet içinde olduğuna dair konuşulup tartışılması. Uzakdoğu pazarındaki örnekler ve yakın gelecekte Türkiye (We Chat) Ali Baba veya Wechat’ten birileri davet edilebilir.
Yakın gelecekte web uygulamları ile mobil uygulamaların rekabeti. Mobil uygulamalar ile web uygulamalar arasındaki farklar?
E-ticaretin tabanını oluşturan yazılım altyapılarının derinlemesine incelenmesi. Fayda ve maliyet ekseninde süreç geçişlerinin değerlendirilmesi. Yazılım esnekliği, geliştirme eforlarında ne denli fark yaratmaktadır?
21. yüzyılın en sıcak konularından olan müşteri ilişkileri yönetiminin e-ticaret süreçlerinde online müşteri sadakatini artırma noktasında ne gibi öngörüler sağlayabileceği üzerine konuşulması. Abonelik sistemler, düzenli iletişimler, müşteri segmentasyonu vb.
Çevrimiçi müşteri ilişkilerini otomasyon sürecine bağlamak için kullanılan chatbot’ların gelecekte ne gibi kritik roller üstlenebileceği üzerine konuşulup tartışılması. Canlı destek, chatbot, whatsapp vb.
Son yıllarda e-ticaret sitelerinin ve sözleşmelerinin en önemli konuları arasında yer alan kişisel verilerin korunması kanunundaki değişiklikler ve e-ticarette genel veri koruma tüzüğüne yönelik örnek olaylar üzerine yapılan tartışma ve söyleşiler
21. yüzyılın e-ticaret sektöründe olmazsa olmaz olan sosyal medyanın doğru kullanımı ile müşterinin duygu ve düşüncelerinin en optimize edilmiş şekilde analiz edilmesi üzerine konuşulması. Günümüz e-ticaret dünyasında sosyal medyanın gücü ve markaların kullanım strarejileri. Bu öğretiler ile müşteri ile olan bağın güçlendirilmesi.
Black Friday, Sevgililer Günü, bayramlar gibi özel günlerde yaşanan yoğunluk dönemlerinin öncesinde lojistik, planlama, stok yönetimi ve online pazarlama yöntemlerinin optimize edilmesi üzerine derinlemesine konuşulup tartışılması.
Özel günleri içine alan yoğun sezonlarda başarı hikayesi olarak karşımıza çıkan örnek olaylar hakkında konuşulup bunlardan ne gibi dersler çıkarılabileceği üzerine tartışılması.
Dijitalleşen dünyade ticaretin çevrimiçi ve fiziksel mağazalar arasında yarattığı rekabet üzerine konuşulup bu rekabetin geleceğinin ne gibi sonuçlar yaratabileceği üzerine tartışılması .
E-Ticaret altyapısını oluşturmada kritik süreçleri oluşturan planlama, stok yönetimi ve ikmallerin yenilenmesi üzerine yapılan literatürdeki araştırmaların derinlemesine incelenmesi.
Müşteriye ürünü ulaştırma adımı olan teslimat sürecindeki verimliliği artırmak için kullanılabilecek yapay zeka ve robotik gibi modern yöntemler üzerine konuşulup tartışılması. Ürün ile müşteri arasındaki mesafeyi kısaltmak ve hızlandırmak için yapılan yeni geliştirmeler. (Mağazadan teslimat, mağazadan gel al)
Müşteri tarafından iade edilen ürünlerin iade sebepleri üzerine düşünülüp bu sebeplerin tespit edilmesi ve iade oranlarını düşürebilecek yollar üzerine tartışılması. Sipariş sonrası kargolama süreçlerinin hızlandırılması ve olası iade taleplerinin dijitalize edilerek ölçümlenmesi. (Dijital iade formu)
E-ticaret sürecindeki adımların olmazsa olmazlarından olan depo yönetiminin geleceğine yönelik Amazon gibi şirketlerin yaptığı yapay zeka ve robotik çalışmalar üzerine konuşulup söz konusu çalışmaların nasıl daha iyi hale getirilebileceğine yönelik tedarik zincirinden örnekler sunularak tartışılması. E-ticaret sektöründe depo yönetim sistemleri, kullanılan otomasyon çözümleri ve gelecek teknolojileri. Üçüncü parti bir depo yönetim sisteminin yönetim süreçleri ve maliyet etkisi. İnovatif depo makina otomasyonu incelemeleri.
E-Ticaret altyapısının en kritik unsurlarından biri olan lojistiğin finansmanına yönelik konular hakkında konuşulup finansmanı hakkında konuşulması. E-ticaret finans yönetimi süreçlerinde en büyük maliyet kalemi olan lojistiğin maliyet bacaklarının detaylı incelmesi. Bu alandaki finansal iyileştirmeler ve performans ölçümleri.
E-ticaret pazarına girmeden önce gerekli sermayenin oluşturulması ve başabaş noktasını (kar ve zararın kesiştiği nokta) yakalama hususunda ne gibi tedbirlerin alınabileceğine yönelik tartışmaların yapılması. E-Ticarette finansman yönetimi. Duran varlıklara yapılan yatırımlar ve operasyonel giderlerin takip edilmesi. Dipte hedeflenen kar rakamının yakalanması ve raporlanması. Uzun vadeli yatırım planlamaları.
E-ticarette dijitalleşme ve nakitsiz ödemenin hız kazamanmasının ödeme yöntemlerinde yaratabileceği değişimlerin süper mobil uygulamaların rolü üzerinden düşünülüp tartışılması
E-ticarette başarının en önemli göstergeleri olan gelir, kar, müşteriyi elde tutma, müşteriyle doğru iletişimi kurabilme, pazaryerine erişimi sağlayabilme gibi konuların derinlemesine konuşulup tartışılması.
Veri bilimi ve teknoloji ile yatıp kalkan, trendleri en iyi şekilde takip eden ve müşteri merkezli olup değişimi her yönüyle kucaklayabilen e-ticaret liderlerinin söz konusu özellikleri hakkında konuşulup sorumluluklarının tanımlanması.
E-ticarette dijitalleşme sürecine uyum sağlayabilecek insan kaynağının oluşturulması için gerekli yöntem ve prosedür üzerine enine boyuna tartışılması